Ponse, Luctor

Genève, 11 oktober 1914
Amsterdam, 17 februari 1998
 
 
Sonate no.1
1943
delen:
1. Allegro con moto
2. Vivace
3. Lento
4. Allegro
tijdsduur: circa 23-24′;
uitgever: Donemus, Amsterdam 1948;
“à Elly”;
eerstbekende uitvoeringen: 1947, Brussel, Jean Aerts en Marthe Devos, Antwerpen, Jean Aerts en Luctor Ponse.
 
Sonate no.2 opus 16
1950
delen:
1. Allegro moderato
2. Lento, molto espressivo
3. Vivace con spirito
tijdsduur: circa 18′;
uitgever: Donemus, Amsterdam 1950;
gecomponeerd in opdracht van den Minister van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen.
 
 
Luctor Ponse werd op 11 oktober 1914 in Genève geboren, en bracht zijn jeugd door in Frankrijk. Hij begon zijn eerste piano- en muziekopleiding op 12-jarige leeftijd aan het Conservatorium te Valenciennes. Op 16-jarige leeftijd kreeg Luctor Ponse in 1930 de Prix d’Excellence voor theorie en solfège, en in 1932 dezelfde prijs voor piano. In 1933 keerde hij naar Zwitserland terug, waar hij zijn opleiding voltooide aan het Conservatorium van Genève. Hier werd hij bekroond met de Prix de Virtuosité. Sinds 1936 heeft Luctor Ponse gecomponeerd. Diverse composities zijn bekroond.
In 1936 vestigde Ponse zich in Nederland. Hij trad sindsdien op als solist, en speelde veel kamermuziek. Als pianist maakte hij vele concertreizen, en had radio-engagementen, onder andere bij Suisse Romande, NIR Brussel, BBC, en in Frankrijk en Nederland. Luctor Ponse heeft als concertpianist met hedendaagse werken een grote invloed gehad op latere generaties. Hij introduceerde in Nederland diverse composities van Béla Bartók.
Sinds 1949 schreef Ponse muziek volgens het twaalftoonssysteem, vrij geinterpreteerd.
Na het volgen van cursussen electronische muziek in Bilthoven en Darmstadt werd Luctor Ponse vanaf 1965 wetenschappelijk medewerker en docent bij het toenmalige Instituut voor Sonologie van de Rijksuniversiteit Utrecht. Naast zijn instrumentale werk heeft hij sindsdien veel electronische en electronisch-instrumentale composities gemaakt. In deze periode heeft hij onder andere een Concerto voor piano en elektronische muziek gerealiseerd, en een serie van 3 radiophonieën gemaakt uit opnames van de korte golf radio. Vanaf 1967 tot 1992 heeft hij tevens electronische muziek gecomponeerd in zijn privéstudio aan huis.
Luctor Ponse is docent hoofdvak piano geweest aan het muzieklyceum te Amsterdam, en aan de conservatoria van Rotterdam en Groningen. Daarnaast heeft hij aan het conservatorium van Groningen een studio voor electronische muziek opgericht. Tot het einde van zijn leven, 17 februari 1998, bleef hij componeren (www.luctorponse.org).
 
Toelichtingen bij de beide sonates volgen later.
 
opname Sonate no.1:
Doris Hochcheid en Frans van Ruth, Dutch Cello Sonatas, vol.1
opname Sonate no.2:
Hans Woudenberg en Marja Bon, Wendingen cat.nr. w2010
 
 
luistervoorbeeld Sonate no.1: