Jama, Agnes

Dürnstein (Oostenrijk), 11 juni 1911
Den Haag, 29 september 1993
 
 
Sonate
ca. 1957
delen:
1. Andante cantabile
2. Andante cantabile
3. (zonder benoeming)
tijdsduur: ca. 13′.
 
 
Agnes Jama werd in Dürnstein bij Wenen geboren als dochter van een Sloveense vader en een Nederlandse moeder, beide kunstschilders. Ze groeide op in Den Haag en kreeg pianoles van componist-pianist Bernhard van den Sigtenhorst Meyer.
Haar dochter Soesja Citroen onderkent in haar denken en componeren de combinatie van een eigen wil en een open geest. Muzikaal gezien onderging zij invloeden van zowel Balkanmuziek als van componisten als Debussy, Messiaen en Bartòk. In de jaren 1960 volgde zij een cursus bij Ton de Leeuw, wat haar interesse voor allerlei ethnische muziek aanwakkerde. Haar grote belangstelling voor de techniek van het pianospelen leidde dan weer tot de publicatie van Actie, reactie en ontspanning bij het klavierspel (tweede, geheel herziene druk, Jama, Den Haag 1989).
 
Soesja Citroen onderscheidt in het œuvre van Agnes Jama vijf “hoofdwerken”: een sonatine voor piano (1942), een suite voor viool en piano (1952), drie liederen voor stem en piano op gedichten van Jil de la Rie (1953), de cellosonate (ca. 1957) en Vocatio voor mezzosopraan, klarinet en piano (1971). De sonatine werd in de jaren 1950 bekroond door de Johan Wagenaar Stichting en indertijd uitgevoerd door Theo Olof en Theo van der Pas. In Vocatio klinkt de weerslag van de door haar nieuw ontdekte muziek door.
Een voorgenomen (postume) publicatie van de cellosonate heeft tot nu toe niet plaats gevonden, zodat het werk op dit ogenblik niet verkrijgbaar is.
 
opname:
Daniel Esser en Marcel Worms, cat. nr. Challenge Classics CC 72192
 
 
(16 augustus 2014)