Booren, Jo van den

Maastricht, 14 maart 1935
 
 
Sonate (Soiron) opus 183
2015
tijdsduur: circa 14′;
uitgever: Donemus, Rijswijk 2015;
opgedragen aan Doris Hochscheid en Frans van Ruth;
eerste uitvoering: Maastricht, 6 november 2015 door Doris Hochscheid en Frans van Ruth.
 
 
Over Jo van den Booren is uitgebreide en actuele informatie te vinden op zijn persoonlijke website en op de website van Donemus.
 
In 2015 vroegen Doris Hochscheid en Frans van Ruth aan de in Maastricht geboren en thans weer woonachtige componist Jo van den Booren een compositie te schrijven voor het openingsconcert van hun festival ‘Batta & Co’ rondom Maastrichtse componisten.
De idee was dat objecten uit de Bonhomme Thielens Collectie, die in het Museum aan het Vrijthof ten toon gesteld zijn, het uitgangspunt zouden vormen. Niet in de zin dat ze muzikaal uitgebeeld zouden worden, maar door te zoeken naar een vorm waarin hun ziel, de wereld achter hen, kon spreken. De componist wandelde enige malen door de collectie, waarna hij steevast een kopje cappuccino dronk in het Grand Café ‘Soiron’ om het geheel op zich te laten inwerken.
In diezelfde tijd las Van den Booren het boek Die schrecklichen Kinder der Neuzeit van de Duitse filosoof Peter Sloterdijk. Deze beschrijft hoe na het breekpunt van de Franse revolutie de idee van continuïteit moest wijken voor de mens die voortaan de wereld wilde veranderen, voor een ‘Philosophie der Praxis’. Tegelijkertijd ontwikkelde de burgerij een ‘vrijelijk zwevende’ filosofie van esthetisering, schijnbaar onafhankelijk en aldus continuïteit suggererend. Die filosofie vindt onder meer vorm in objecten, die bij nadere beschouwing heel fragiel kunnen zijn.
Natuurlijk moet de compositie van Jo van den Booren, waarin stijlcitaten een suggestieve rol vervullen, haar eigen leven gaan leiden. Maar in onderstaande AV-registratie heeft Eric de Clercq een aantal objecten uit de Bonhomme Thielens Collectie zichtbaar gemaakt. Dat wil zeggen: tot aan het ogenblik waarop de compositie zelf een soort breekpunt ondergaat…
 
AV-registratie
 
 
(18 juli 2016)