Pistorius, Wilma

Belville (Zuid-Afrika), 12 januari 1991
 
 
Triund
2018
delen:
1. A wisp of jagged beauty
2. A snare upon midnight
3. Shifting faces
tijdsduur: circa 17′;
uitgever: Donemus, Rijswijk (in voorbereiding);
opgedragen aan Doris Hochscheid en Frans van Ruth;
eerste uitvoering: Amsterdam, 26 mei 2018 door Doris Hochscheid en Frans van Ruth.
 
 
Actuele informatie over Wilma Pistorius is te vinden op haar persoonlijke website.
 
Wilma Pistorius schreef al eerder stukken waarin de cello een prominente rol vervult, onder meer Moon Suite (2015) voor cello solo, Autumn Breaths (2015) voor cello en harp, en Eostre (2017) voor twee celli.
Over Triund zegt Wilma zelf:
Triund is een driedelig stuk dat ik in opdracht van Doris Hochscheid en Frans van Ruth componeerde. De naam verwijst naar een plek bovenop een berg in de Himalaya, waar ik een heel bijzondere ervaring had en waar het stuk tevens over gaat. De essentie van deze belevenis is uitgedrukt in tekst die in de partituur is afgedrukt. Deze tekst kan tussen de delen worden voorgelezen, of in het programmaboekje worden geplaatst. Deze beelden zijn de inspiratie voor het stuk, en zijn in de muziek uitgedrukt en ermee vervlochten.
Het eerste deel is licht en melodisch. Het is geïnspireerd door de ruwe schoonheid van de natuur, kraaien die door de lucht zweven, en de manier waarop alles met elkaar soms verbonden lijkt te zijn.
Het tweede deel gaat over de nacht. De sfeer is donker, met een herhalende akkoordenprogressie en veel pizzicati in de cello. Halverwege het deel staat de cellist op en speelt (met een slagwerkstok) op de snaren van de piano. Dit deel leent zich goed voor theatraliteit, maar dit is niet essentieel.
Het derde deel is een korte fuga, donker maar ook speels.
Triund is echt een duostuk. Beide instrumenten zijn even belangrijk, en zijn vaak ritmisch met elkaar vervlochten”.
 
 
(19 mei 2018)