Mirandolle, Ludovicus

Hamburg, 21 september 1904
Den Haag, 6 januari 1974
 
 
Andante en Allegro
1967
tijdsduur: n.t.b.;
uitgever: Mirandolle, Den Haag 1967;
vindplaats: Nederlands Muziek Instituut.
 
 
Ludovicus (Ludo) Mirandolle werd geboren als zoon van een Duitse moeder en een Nederlandse vader. Een jaar na zijn geboorte verhuisde het gezin naar Amsterdam. Op zijn zestiende raakt hij, evenals zijn oudere broer Willem, onder invloed van Rudolf Steiner. In 1921 horen zij hem spreken in het gebouw van de Vrije Gemeente in Amsterdam en het jaar daarop reizen ze naar Dornach, waar Ludo lid wordt van de Antroposofische Vereniging. Van 1922 tot 1924 studeert hij aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam en tot 1926 klarinet en compositie in Parijs.
In 1922 wordt in Dornach de eerste ‘mensenwijdingsdienst’ (wekelijkse kerkdienst) van de Christengemeente gehouden. In 1926 is Mirandolle betrokken bij de eerste mensenwijdingsdienst in Den Haag. In 1928 ontvangt hij zijn priesterwijding en wordt hij priester in de Amsterdamse gemeente. Vanaf 1940 vervult hij dat ambt in de Haagse gemeente.
In 1932 huwt Mirandolle de pianiste Annie Sleeswijk, leerlinge van Marguerite Long en Yvonne Lefébure in Parijs. Klaarblijkelijk is hij goed ingeburgerd in het Parijse muziekleven, want zijn blaaskwintet wordt er uitgevoerd voor de radio, zijn Sonate pour clarinette et piano (1937) en zijn Deux préludes pour piano (1939) worden er uitgegeven bij Leduc, terwijl hij zijn Concerto en forme d’impromptus pour piano et orchestre (1949) opdraagt aan Yvonne Lefébure.
Zijn latere werken hebben vooral een religieuze inspiratie, zoals zijn in 1970 voltooide Méditation du Cours de l’Année voor orgel: Advent – Kerstmis – Epifanie – Pasen – Johannes – Michaël. Annie, die inmiddels ook orgel gestudeerd heeft, speelt eruit tijdens de Haagse mensenwijdingsdiensten.
Mirandolle overlijdt op Driekoningen 1974 ten gevolge van een hartinfarct, dat hem overviel toen hij in gewaad klaar stond om een preek te gaan houden.
 
Mirandolle schreef zelf een toelichting bij Andante en Allegro, die wij echter nog niet hebben kunnen inzien.
 
literatuur:
Corry de Roo-Vierdag, ‘Ludovicus Mirandolle’, in In beweging (Pasen 2010)
 
 
(20 juli 2016)