Man, Roderik de

Bandung (Java), 23 mei 1941
 
 
Cordes Invisibles
(voor cello, piano en cd)
2004
tijdsduur: circa 14′;
uitgever: Donemus, Amsterdam 2005;
opgedragen aan Doris Hochscheid en Frans van Ruth;
gecomponeerd met financiële ondersteuning van het Fonds voor de Scheppende Toonkunst;
eerste uitvoering: Amsterdam, 30 januari 2005 door Doris Hochscheid en Frans van Ruth.
 
Annotazione eventuali
2012
tijdsduur: circa 2’30”;
uitgever: Donemus, Amsterdam 2012, in: Album, band 2;
gecomponeerd in opdracht van Stichting Cellosonate Nederland.
 
 
Roderik de Man studeerde slagwerk bij Frans van der Kraan en Theorie der muziek aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Tegelijkertijd nam hij deel aan de compositieklas van Kees van Baaren en werkte hij in de elektronische studio onder leiding van Dick Raaymakers. Hij ontving veel opdrachten van onder meer het Fonds voor de Scheppende Toonkunst, het Amsterdams Fonds voor de Kunst en de Johan Wagenaar Stichting. Hij schrijft zowel instrumentale werken als werken voor instrumenten gecombineerd met elektronica. Zijn oeuvre bestaat uit solowerken, kamermuziek, composities voor koor, voor groot ensemble en voor orkest. Veel hiervan is verkrijgbaar op cd.
Verscheidene malen werd zijn werk geselecteerd door de internationale jury van de International Society for Contemporary Music (ISCM) om uitgevoerd te worden tijdens de Wereldmuziekdagen (Oslo 1991, Mexico 1993, Seoel 1997, Boekarest 1998, Zwitserland 2004). Music, when soft voices die…, in 2002 gerealiseerd in opdracht van en in het Institut International de Musique Electroacoustique de Bourges, won de eerste prijs in het Concours Musica Nova in Praag. En in 2005 werd Cordes invisibles voor cello, piano en tape (cd) de eerste prijs toegekend tijdens het Concours International de Musique Electroacoustique de Bourges. Het werk kreeg eveneens een Golden Euphony in 2010.
In 2007 werd Chromophores voor ensemble en elektronica uitgevoerd tijdens de Wereldmuziekdagen te Hong Kong. Marionette voor blokfluiten, elektronica en videoprojectie ontving een eervolle vermelding van Ars Electronica 2007. Marionette en Hear, hear! werden in respectievelijk 2008 en 2009 genomineerd door de Toonzetters.
Muziek van Roderik de Man werd uitgevoerd en uitgezonden in Europa, de USA, Canada, Rusland, Brazilie, Mexico, Venezuela, Indonesie, Korea en Japan.
Verdere en actuele informatie over Roderik de Man is te vinden op zijn persoonlijke website.
 
“Hoe ingewikkelder de programmatoelichting is”, zegt Roderik de Man op zijn website, “des te teleurstellender blijkt vaak het klinkend resultaat…”. En hij voegt eraan toe: “Het schijnt dat mijn composities vaak als beeldend worden ervaren en geassocieerd worden met het afleggen van een reis of traject. Zolang het een reis betreft waarvan het einddoel onvoorspelbaar is en waarin aan het begin een verwachtingsvolle spanning wordt opgeroepen, heb ik tegen die vergelijking geen enkel bezwaar”.
Over Cordes invisibles schrijft hij: “De tekst in het elektronische gedeelte werd geschreven door de componist en ingesproken door Clotilde Verwaerde.
“On aperçoit – mais ne voit pas
On entend – mais ne connaît pas
On sent – mais ne peut pas expliquer
Cordes invisibles”
De tekst refereert aan gedachten van de Duitse filosoof en psycholoog Carl Stumpf, die van mening was dat, alhoewel bij het luisteren naar muziek niet alles rationeel begrepen kan worden, het onderbewuste dit gemis compenseert. De ‘invisible chords’ hebben eveneens betrekking op de verbindingen tussen het instrumentale en elektronische gedeelte”.
 
Voor Annotazione eventuali zie Album.
 
opname Cordes invisibles:
Doris Hochscheid en Frans van Ruth, zie webwinkel
 
 
(26 oktober 2012)
 
 
luisterfragment Cordes Invisibles: