Ketting, Otto

Amsterdam, 3 september 1935
Den Haag, 13 december 2012
 
 
Serenade
1957
tijdsduur: n.t.b.;
uitgever: Donemus, Amsterdam 1958;
opgedragen aan Robert Dispa en Janine van Mever.
 
 
Otto Ketting (1935) begon zijn muzikale loopbaan als trompettist in de schoolband van het Barlaeus Gymnasium. Aansluitend studeerde hij trompet aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en kreeg hij lessen in compositie van zijn vader, Piet Ketting. Van 1954 tot 1961 was hij trompettist in het Residentie Orkest en speelde onder dirigenten als Böhm, Monteux en Münch. In 1961 studeerde hij in München bij Karl Amadeus Hartmann en richtte zich daarna geheel op het componeren.
Van 1967 tot 1971 was Ketting werkzaam als hoofddocent compositie aan het Rotterdams Conservatorium. Van 1971 tot 1974 bekleedde hij dezelfde functie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Daarnaast heeft hij zich ook als dirigent van (vooral) twintigste-eeuwse muziek geprofileerd en stond als zodanig vanaf 1972 voor alle belangrijke Nederlandse orkesten en ensembles.
 
Otto Ketting behoort tot de succesvolste componisten van Nederland. Al in 1957 won hij met zijn Passacaglia de Gaudeamusprijs en herhaalde dat in 1958 met Due Canzoni. Daarna volgden onder meer nog de Kees van Baarenprijs (in 1973) voor Time Machine (dat met meer dan 150 uitvoeringen een van de meest gespeelde Nederlandse orkestwerken is), de Matthijs Vermeulenprijs en de tweede prijs op het Unesco Rostrum of Composers (beide in 1979) voor de Symfonie voor saxofoons en orkest, en in 1992 de Amerikaanse Barlow Prize voor Symfonie no. 3. In 1986 werd met zijn opera Ithaka het Amsterdamse Muziektheater officieel in gebruik genomen. In oktober 1997 was hij de centrale componist van het tweejaarlijkse Haagse Festival in de Branding. Voor het Nederlands Fanfare Orkest schreef hij in 2001 de compositie Eclips, die op het Wereld Muziek Concours in première is gegaan.
De muziek van Otto Ketting is veelvuldig uitgevoerd in binnen- en buitenland. De lange lijst van dirigenten die zich over zijn werk hebben ontfermd, telt namen als Hans Rosbaud, Erich Leinsdorf, Ernest Bour, Bernard Haitink, Ed Spanjaard, David Porcelijn, Friedrich Cerha, Lucas Vis, Kent Nagano, Jean Fournet, Edo de Waart, Hans Vonk, Richard Dufallo en Riccardo Chailly.