Hekking, Gérard

Nancy, 22 augustus 1879
Parijs, 5 juni 1942
 
 
Gérard Hekking stamt uit een echte cellistenfamilie, waarvan overigens ook enkele violisten deel uitmaakten.  Beginnen we met Gradus (Gerardus) Hekking, in 1819 geboren in Arnhem. Hij verhuisde naar Den Haag, waar hij cellist werd in de hofkapel van koning Willem I. Drie van zijn zonen zijn hier van belang, alle drie geboren in Den Haag. De violist Gérard Charles (1845-1891), die naar Bordeaux vertrok, waar zijn oom Charles reeds als cellist actief was. De violist Louis (1854-?), die een vooraanstaande rol vervulde in het muziekleven van Nancy en later naar Parijs ging.  En Anton (1855-1935), die onder meer solocellist was bij het Berliner Philharmonisches Orchester, het Boston Philharmonic Orchestra en het New York Philharmonic Orchestra.
Cellist André Hekking (1866-1925) werd geboren in Bordeaux als zoon van Gérard Charles. Hij werd leraar aan het Conservatorium van Parijs en het American Conservatoire in Fontainebleau. In 1918 gaf hij met Alfred Cortot de eerste uitvoering van de eerste cellosonate van Gabriel Fauré en in 1925 werkte hij mee aan de première van Fauré’s strijkkwartet.
 
Cellist Gérard was de zoon van Louis*. Hij studeerde bij Jules Delsart aan het Conservatorium van Parijs, waar hij in 1899 de premier prix behaalde. Van 1903 tot 1914 was hij solocellist van het Concertgebouworkest. In die periode gaf hij tevens les aan het Amsterdams Conservatorium. Ook had hij een duo met Dirk Schäfer, die zijn cellosonate opus 13 (1909) aan hem opdroeg. In 1914 werd Hekking, die evenals zijn neef André de Franse nationaliteit bezat (en daarom een beetje illegaal in deze catalogus figureert), gemobiliseerd voor het Franse leger. Na de eerste wereldoorlog keerde hij nog wel even terug naar Nederland, maar spoedig vestigde hij zich definitief in Parijs.
In 1921 werkte hij mee aan de première van het tweede pianokwintet van Gabriel Fauré en in 1922 creëerde hij diens tweede cellosonate met Alfred Cortot aam de piano. In Nederland trad hij onder meer nog op met Henriëtte Bosmans, die haar Trois Impressions voor cello en piano (vermoedelijk gecomponeerd in 1926) aan hem opdroeg. In 1927 werd Hekking benoemd tot leraar aan het Conservatorium van Parijs, waar Paul Tortelier, Maurice Gendron en Reine Flachot tot zijn leerlingen behoorden.
* In de meeste artikelen en biografieën die over hem en zijn familieleden geschreven zijn, zijn de familierelaties niet goed weergegeven.  Zo is Gérard absoluut niet de zoon van Charles. In dit korte bestek hebben we ons overigens aan de Franse roepnamen gehouden.
 
Gérard Hekking schreef een aantal korte stukken voor cello en piano. Zijn eigen opname van één daarvan, Villageoise, is bewaard gebleven.
Het Nederlands Muziek Instituut bezit de volgende werken:
Villageoise (Éditions du Magasin Musical Pierre Schneider, 1930)
Chanson mélancolique (Éditions du Magasin Musical Pierre Schneider, 1930)
Danse campagnarde (Durand, 1933)
Joujou mécanique (Durand, 1933)
Menuet de l’infant (Durand, 1933)
Menuet pour Casals (Durand, 1933)
Danse pour les Sakharoffs (Durand, 1933).
 
opname Joujou mécanique, Dance campagnarde, Danse pour les Sakharoffs:
Doris Hochscheid en Frans van Ruth, Dutch Cello Sonatas, vol.4
 
 
(april 2007, tweede revisie 27 oktober 2016)