Jacqueline du pre

WE’LL NEVER LET YOU DOWN

Een cello-opera over Jacqueline du Pré


Stichting Cellosonate presenteert dit theater- en concertseizoen de cello-opera “
We’ll Never Let You Down”. De opera kwam tot stand in samenwerking met de Cello Biënnale Amsterdam. De opera volgt twee goede vrienden van de befaamde celliste Jacqueline du Pré, één van de grootste cellisten van haar tijd. Ze overleed op 42-jarige leeftijd aan de ziekte multiple sclerose. In dit drieluik kijken twee oude vrienden van Jackie met lede ogen toe hoe herinneringen aan hun liefdevolle, talentvolle vriendin na haar dood schaamteloos worden bezoedeld door roddel en achterklap. Zij zien in de verhalen niets terug van de stralende Jackie en haar ontembare passie en enthousiasme voor muziek.

Al op zeer jonge leeftijd speelde Jackie met de beroemdste orkesten en de grootste dirigenten. Door wat achteraf MS bleek te zijn was het voor haar vanaf 28-jarige leeftijd niet meer mogelijk om te spelen. Alsof dat nog niet dramatisch genoeg was, verschijnen na haar dood zowel een door haar familie geschreven boek (​A genius in the family)​ als een film over haar leven (​Hilary & Jackie)​. De werken oogstten veel kritiek, omdat Jacqueline schaamteloos werd afgeschilderd als een labiele, egoïstische, veeleisende seksmaniak.

De opera is niet enkel een eerbetoon aan en een poging tot eerherstel voor Jacqueline du Pré, maar ook een verhaal over de pijn na het overlijden van een geliefde en de schade die roddel, achterklap en fake news kunnen aanrichten. Een thema dat in deze tijd, waarin de publieke opinie zo makkelijk te beïnvloeden is, maar al te actueel is.

 

Spelers

Doris Hochscheid

Doris Hochscheid

 

Frans van Ruth

Frans van Ruth

Mattijs van de Woerd

Mattijs van de Woerd

We’ll never let you down kwam tot stand in samenwerking met de Cello Biënnale Amsterdam en OT rotterdam.

Mattijs van de Woerd bariton, rol van vriend
Doris Hochscheid cello, rol van vriendin
Frans van Ruth piano
René Samson compositie
Mathilde Wantenaar compositie
Max Knigge compositie
Mirjam Koen regie
Anne Vegter openingsgedicht
Gerrit Timmers libretto, vormgeving 
Huib Ramaer concertinleider 

Componisten

In eerste instantie zou de volledige cello-opera gecomponeerd worden door René Samson. Helaas overleed René in 2019 plotseling, hij voltooide enkel de derde akte. Stichting Cellosonate besloot de compositie-opdracht voor de andere aktes aan twee jonge componisten te geven. Mathilde Wantenaar schreef uiteindelijk de eerste akte en Max Knigge de tweede akte. De twee jonge componisten hebben uit respect voor hun overleden collega op ingenieuze wijze thema’s en motieven uit de akte van René Samson verwerkt in hun compositie, zodat de opera een bijzondere muzikale eenheid krijgt.

Mathilde Wantenaar

Akte 1: Mathilde Wantenaar

Mathilde Wantenaar studeerde compositie aan het Conservatorium van Amsterdam. Ook volgde ze cello- en pianolessen. Sinds 2016 studeert ze zang aan het Koninklijk Conservatorium. Ondanks haar jonge leeftijd heeft Mathilde al een enorme staat van dienst. Ze componeerde vocale muziek, muziektheater en opera. Met haar recente werk Dit zijn de bleeke, bleeklichte weken, op een gedicht van Herman Gorter, oogstte ze lovende kritieken. Ze won diverse prijzen.

Max Knigge

Akte 2: Max Knigge

Componist Max Knigge studeerde compositie en altviool aan de conservatoria van Amsterdam en Den Haag. Zijn composities werden de afgelopen jaren uitgevoerd door gerenommeerde solisten en ensembles. Max schreef eerder voor zowel cellosolo als voor solostemmen. Ook Max won diverse prijzen. 

Rene Samson

Akte 3: Rene Samson 

René Samson (1948–2019) stamde uit een oude Surinaams-Joodse familie waarin hij opgroeide tussen muziek, dans, toneel en literatuur. Pas op zijn veertigste begon René te componeren. Sinds 1998 worden zijn composities regelmatig uitgevoerd. Zijn werk werd verschillende keren bekroond.

Speellijst

 

 

31 oktober 2021 – 20.15
première Amsterdamse Cello Biënnale
Muziekgebouw aan ‘t IJ – Amsterdam 

1 november 2020 – 15.00
Asta Theater – Beek

 

26 augustus 2021
14.30 en 20.30

O. Rotterdam

27 augustus 2021
Cello Festival Zutphen

16 september 2021
Stichting Kamermuziek Hengelo

19 september 2021
Toonzaal – Den Bosch

22 november 2021
Junushoff – Wageningen 

26 november 2021
Breda

28 november 2021
Splendor –  Amsterdam

3 december 2021 
Concorndia – Enschede 

11 december 2021
Tivoli Vredenburg – Utrecht

12 december 2021
Muziekkamer – Assen

15 december 2021
Theaters Tilburg

16 december 2021
Splendor – Amsterdam

Voor meer ticketinformatie
ga naar de agenda.

 

Deze opera is mogelijk gemaakt dankzij hulp en bijdragen van: 

fondsen