Kruisselbrink, Astrid

Velsen, 9 februari 1972
 
foto: François van Eyck
 
 
Bloemlezing
2011
tijdsduur: circa 15′;
verkrijgbaar bij de componiste;
gecomponeerd met financiële ondersteuning van het Fonds voor de Scheppende Toonkunst in opdracht van Doris Hochscheid en Frans van Ruth;
eerste uitvoering: Hippolytushoef 29 januari 2012, door Doris Hochscheid en Frans van Ruth
 
Quetzal (in quinten)
2012
tijdsduur: circa 2′;
uitgever: Donemus, Amsterdam 2012, in: Album, band 1;
gecomponeerd in opdracht van Stichting Cellosonate Nederland.
 
 
Astrid Kruisselbrink kreeg vanaf haar negende pianoles, zowel klassiek als jazz. Later speelde zij een tijdje in een wave-rock-formatie als toetseniste/componiste. Vanaf het laatste jaar van de middelbare school hield zij zich alleen nog met serieus componeren bezig.
In 1993 werd zij aan het Rotterdams Conservatorium aangenomen voor het hoofdvak compositie en in 1999 studeerde zij er met onderscheiding af bij Klaas de Vries, Peter-Jan Wagemans en René Uijlenhoet. Tijdens haar studie behaalde zij met een koorwerk een eerste prijs in het  European  Women Composers Contest.
Sinds haar studie ontving zij vele opdrachten om te componeren voor uiteenlopende bezettingen en musici. Ook schreef ze muziek voor het theater en voor kinderen. Een aantal producties maakte ze samen met regisseur Jos van Kan. In 2009 ging de pianobundel Apen en Beer bij de Rotterdamse Muziekschool (SKVR) in première. In 2012 werd deze bundel uitgevoerd aan een muziekschool in Parijs.
Met financiële ondersteuning van  o.a. het Fonds voor de Podiumkunsten schreef Astrid Kruisselbrink werken voor het Doelen Ensemble. Schönberg Ensemble. Het Gelders Orkest (als composer in residence 2001-2002), leden van het Bayerisches Staatsorchester, Moscow Contemporary Music Ensemble, het Ensemble North/South Consonance in New York, het ASKO Ensemble, Nederlands Vocaal Laboratorium, het NAP Ensemble, De Helling, duo Bouwhuis/Hulst en duo Hochscheid/Van Ruth. Verdere informatie is te vinden op de persoonlijke website van de componiste.
 
Astrid Kruisselbrink zegt zelf over Bloemlezing: “Bloemlezing bestaat uit een twaalftal korte stukjes voor cello en piano: een bloemlezing uit een eerder Bouquet van 28 stukjes dan in 1999 werd gecomponeerd ter gelegenheid van mijn afstuderen aan het Rotterdams Conservatorium en de verjaardag van een bevriende pianiste, die het uitvoerde tijdens het examen. Gedurende 28 dagen componeerde ik dagelijks een stukje muziek. Daaruit zijn uiteindelijk 12 stukjes overgebleven, uit iedere week 3 deeltjes. De 12 stukjes heb ik in 2011 gereviseerd en vorm gegeven zoals ik dat nu, 12 jaar later, beter vond werken.
De stukjes variëren soms sterk in sfeer en textuur. Het zijn kleine hermetische eenheden, zoals poëzie kan werken. Toch is er een grote vorm, er komen motieven en ‘thema’s’ terug, de 4 weken volgend. Bepaalde speeltechnieken laten de klanken van cello en piano dichter bij elkaar komen maar zich soms ook juist verder onderscheiden”.
En over Quetzal: “Eerder schreef ik een bundel muziek van kleine stukjes over dieren in alfabetische volgorde. Een bundel voor amateurpianisten: Apen en Beer. Bij de Q staat de quetzal, een prachtige exotische vogel. Dit is een bewerking van dat stukje voor cello en piano”.
 

 
 
(17 augustus 2014)