Het cd-project

Sinds 2008 werken wij aan de cd-serie Dutch Cello Sonatas. Op deze cd’s brengen wij sonates en kortere werken van Nederlandse componisten voor cello en piano tot klinken. De cd’s werden in binnen- en buitenlandse pers uitvoerig geprezen, zowel om de kwaliteit van de muziek, als om die van uitvoering en opname. Een enthousiaste reactie van een luisteraar in 2014: “Alle 6 cd’s zijn bijzonder. De muziek is heerlijk om naar te luisteren en in weg te dromen. Voor mij vallen ze in de categorie genotmiddelen.  Van mij mogen jullie doorgaan met meer cd’s”. En dat hebben we dan ook gedaan; de eerste zes cd’s bevatten werken uit de periode 1900-1950; op cd 7 en 8 zullen werken van 19e-eeuwse Nederlandse componisten komen te staan.

Hoe het begon

Aan de basis van ons cd-project ligt het succes van onze cd met werken van Henriëtte Bosmans (onder meer haar Sonate voor cello en piano uit 1919) en Lex van Delden die wij in 2005 opnamen. Erik Voermans schreef hierover in Het Parool: “Want wie de cd met kamermuziek van Bosmans en Van Delden opzet, moet vaststellen dat beide componisten zonder meer prachtige muziek hebben geschreven”. En dankzij onze opname werd het eerste deel van Bosmans’ Sonate een verplicht te spelen onderdeel voor de deelnemers aan het concours dat deel uitmaakte van de eerste Cello Biënnale van Amsterdam.

Langzamerhand drong het besef tot ons door dat er in de eerste helft van de twintigste eeuw een opvallend aantal cellosonates van hoge of zelfs zeer hoge kwaliteit in Nederland gecomponeerd is, sommige redelijk bekend, andere totaal onbekend. En dat ze samen ook nog een bijzonder volledig beeld geven van die periode. Zo ontstond het idee van een project: een serie cd’s met de beste sonates. Door de samenhang wordt de rijkdom van deze specifieke periode extra duidelijk. Tussen 2008 en 2013 namen wij zes cd’s op; nog twee cd’s met 19e-eeuwse werken zullen verschijnen tussen 2015 en 2017.

MDG

Dat de Duitse cd-firma Musikproduktion Dabringhaus und Grimm (MDG) ons de mogelijkheid biedt de sonates daar op te nemen en uit te brengen zien wij als een bijzondere kans. Niet alleen zijn er al heel wat op de labels van MDG verschenen cd’s bekroond om hun hoge opnamekwaliteit, maar vooral kan de samenwerking leiden tot een grote internationale verspreiding van deze Nederlandse muziek.
www.mdg.de