Caffè Sospeso

Muziektheater over de toekomst van muziekmakers

Caffè sospeso is een eigentijdse, lichte, interdisciplinaire en schurende muziektheatervoorstelling waarbij gelukkig ook gelachen kan worden. Er is veel afwisseling tussen low art en high art. Nieuwe composities voor cello worden gecombineerd met spoken word, humming, beatboxing en piano. Per voorstelling is er een derde musicus te gast uit de wereld van de jazz, klassieke muziek, wereldmuziek, popmuziek of spoken word.

Het verhaal

Een moeder en een zoon, beiden cellist, hebben alleen de buitenlucht nog om in te musiceren. Naast Circular Paradise, een grote hal met tweedehands spullen, hebben ze hun vaste plek gevonden. Ze proberen de muzikale smaak van de voorbijgangers in te schatten en passen daar hun repertoire op aan. Realiseren de voorbijgangers zich dat ze te maken hebben met twee getalenteerde musici? Of zien ze alleen twee zwervers?

Cafe Sospeso

De moeder is klassiek geschoold en heeft een glansrijke carrière achter de rug. De nieuwe situatie maakt haar opstandig en angstig, en het helpt niet dat ze ook nog in de overgang is. De zoon geneert zich voor zijn moeder. Opgegroeid met een veelheid van muziekstijlen, heeft hij vrienden in verschillende circuits. Zijn zelfvertrouwen doet hem geloven dat het hoe dan ook goed komt.

Moeder en zoon moeten zichzelf opnieuw uitvinden – als musicus maar ook in hun verhouding tot elkaar. Met een caffè sospeso, een gedoneerde koffie, in hun handen koesteren ze een droom van betere tijden. Maar al gauw vragen ze zich af: is dit hun nieuwe leven? En hoe zijn ze daar eigenlijk in terecht gekomen? Welke waarden delen ze en is dat de basis om samen verder te gaan? Stapsgewijs komt bij de zoon het besef dat zijn moeder vastzit in haar benarde situatie en neemt hij een radicale beslissing. Op zoek naar een betere toekomst voor hen beiden.

Over de muziek in Caffè sospeso

Componist/zanger/gitarist David Dramm benadert de muziek van Caffè sospeso in de vorm van een driehoek waarbij elke hoek een eigen functie en geschiedenis heeft: de muziek van de moeder, de zoon en de (afwezige) vader, de muziek die op straat gespeeld moet worden om geld mee te verdienen en thematische intermezzo’s (muziek van de stad). Van een dromerig tapijt van bestaande en nieuw geschreven muziekfragmenten tot muziek die zowel refereert aan Tin Pan Alley- en Afrofuture jazz als aan funk-achtige stukken. De ongrijpbare composities van de vader blijven voor moeder en zoon een doorlopend gesprek in woorden èn muziek waar zij – net zoals over de vader zelf – nooit uitkomen.

Met medewerking van

David Dramm

David Dramm

Mirjam Koen

Mirjam Koen

Doris Hochscheid

Doris Hochscheid

Harald Austbo

Harald Austbø

Enkele recente recensiecitaten over de medewerkers

‘Caffè sospeso’, over twee aan lager wal geraakte cellisten, is een subtiele zoektocht naar een nieuwe identiteit ‘

De Volkskrant

‘Caffè sospeso combineert subtiel theater en fantastisch cellospel ‘

De Volkskrant

‘Subliem uitgevoerd, prachtige muziek en tekst maar bovenal zo relevant. Het kruipt onder je vel en op een luchtige vaak humoristische manier. Echt geweldig. De reacties van ons publiek waren overweldigend.’

Guy Coolen
Artistiek directeur O.

‘Gloedvol muziektheater over dakloze moeder en zoon in ‘Caffè sospeso’

NRC

‘Het is een lust voor het oor en het oog om Austbø bezig te zien. Al pratend, roepend en schreeuwend boetseert hij uit de muzikale klei op de cello zijn verhaal. Maar ook Hochscheid met haar meer klassieke boogstreken geeft briljant gestalte aan haar personage van uitgerangeerde concertsoliste.’

Theaterkrant

Stichting Cello Sonate produceert deze voorstelling in samenwerking met OT Rotterdam

Credits

tekst en regie Mirjam Koen │ composities en muzikale leiding David Dramm │ cello en spel Doris Hochscheid, Harald Austbø │ vormgeving Gerrit Timmers │ kostuums Jacqueline de Maat │ licht Bas Standaar | zakelijke leiding Caecilia van Stigt | marketing en communicatie Green Room Creatives | verkoop Hedi Legerstee | scenefoto’s Eduardus Lee

Speellijst

 

16 mei 2023
try out
Splendor – Amsterdam

18 mei 2023
try out
Dordt in Cello, Energiehuis – Dordrecht 

27 mei 2023
première
O. Festival – Rotterdam

17 juni 2023
Plein Theater Nieuwe Noten – Amsterdam

15 augustus 2023
Coolhaven – Rotterdam

16 augustus 2023
Coolhaven – Rotterdam

17 augustus 2023
Coolhaven – Rotterdam

18 augustus 2023
Coolhaven – Rotterdam

19 augustus 2023
Coolhaven – Rotterdam

20 augustus 2023
Coolhaven – Rotterdam

27 augustus 2023
Cellowercken – Zutphen

17 september 2023
Splendor 
– Amsterdam

20 september 2023
Chasse Theater – Breda

30 september 2023
Veerensmederij – Amersfoort

26 oktober 2023
Theaters – Tilburg

29 oktober 2023
Zeeuwse Concertzaal – Middelburg

3 november 2023
Arto Theater – Schoonhoven

5 november 2023
Muziekkamer – Assen

12 november 2023
November Music – Den Bosch

30 november 2023
Concordia – Enschede

Voor meer ticketinformatie
ga naar de agenda.

Caffè Sospeso is mogelijk gemaakt dankzij hulp en bijdragen van:

Société Gavignies
Splendor
Prins Bernard Cultuurfonds
Cultuurfonds BNG
Fonds21
Fonds Podium Kunsten
Gravin van Bylandt Stichting
Lirafonds
OT Rotterdam
Zabawas logo